Assalamualaikum,
Dulu suka makan ketupat sotong. Sekarang mak pon dah tak buat. Hari-hari kalo duk kat rumah makan ikan jer. Nak makan ayam pon susah. Sekali terjumpa satu resipi untuk buat ketupat sotong. Jom cuba sama-sama nak?
Resepi Ketupat Sotong versi Terengganu
Bahan-bahan ( 4 org )
5-6 ekor sotong serdahana besar.
3 cawan beras pulut.
2 cawan santan + 2 cwn air.
5 bji bwg merah dimayang nipis.
3 inci halia dimayang halus.
1 sudu kecil halba.
garam, gula secukup rasa
Cara-cara:
1. Bersihkn sotong & disumbat dgn beras pulut yg tlh dbersihkn shgga 3/4 penuh.
2. Sematkn dgn lidi supaya isinya tidak terburai.
3. Utk kuahnya, masak santan & masukkn semua bahan² lain termasuk sotong
4. Masukkan garam & gula sehingga rsa msin2 lemak.
45. Kacau kuahnya supaya tidak pecah minyak sehingga mendidih & masak
SELAMAT MENCUBA... :D
No comments:
Post a Comment